Tak už se to blíží! Chlapi trhají vrbové proutky a pletou karabáče. V tom horším případě shánějí jalovec. Nevím jak u vás, ale u nás na Moravě bývají Velikonoce docela mokré. Když máte štěstí tak vás pořádně ošplíchají nad umyvadlem. Horší je, když skončíte celá mokrá ve sprše nebo v potoku.

Zatím jsem zažila jen tu sprchu a jarní omytí ve studánce. Řeknu vám, že oba zážitky byly pořádně studené…Můj dědeček k tomu přidával ještě obzvláště smradlavou voňavku, kterou mě pořádně pošplíchal. Mokré Velikonoce jsou ale pořád lepší než ty suché! Přinesou nám totiž zdraví do dalšího roku našeho života.

MOKRÉ (4)

Suché nebo mokré ale nejsou jen Velikonoce :). Je to taky název dvou metod zpracování ovčího rouna formou plstění. Jaký je mezi nimi rozdíl? Jak už název napovídá, jedna metoda se bez vody obejde a pro tu druhou je zase nezbytně nutná.

 

Suché plstění

Tato metoda je novější a je založena na zpracování ovčího rouna bez použití vody.  Základní pomůckou suchého plstění je jehla na plstění. Tato jehla má ve své dolní třetině malé zářezy a její hrot je opravdu ostrý.

Základní postup suchého plstění spočívá v opakovaném vpichování plstící jehly do ovčího rouna. Jednotlivá vlákna vlny se při každém vpichu o zářezy plstící jehly zachytí a díky tomu se propletou a propojí.  Říkáme, že se vlna plstí nebo zaplstí.

Pro mě osobně je to pořád ještě takový malý zázrak. Stačí opakované píchání plstící jehlou a rouno drží pohromadě!

Možná to vypadá složitě, ale opak je pravdou! Můžete se o tom přesvědčit na vlastní kůži…Na tomto odkazu brzy najdete návod, jak vyrobit plstěné kuličky a 8 nápadů na jejich využití při tvorbě šperků a bytových dekorací. Držím vám palce, ať se vám rouno hezky kulatí…:).

MOKRÉ (5)

Mokré plstění

Asi všechny víme jak to dopadne, když dáte vlněný svetr vyprat s ostatním prádlem třeba na 60. Svetr už vám pak nepadne jako ulitý a přenecháte ho panenkám vašich dětí…. Srážlivost je totiž jedna z vlastností ovčího rouna, které se využívá při mokrém plstění.

Jak už napovídá název i příběh s pračkou, hraje při mokrém plstění hlavní roli voda. V praxi to vypadá tak, že na sebe pokládáme různě početné vrstvy útržků ovčího rouna. Takto připravené rouno navlhčíme a namydlíme. Pak začne hrát důležitou roli teplota přidávané vody, mechanické namáhání a tření ovčího rouna stejně jako tlak, který na rouno vyvíjíme (ve zkratce řečeno…:).

Zní to možná odborně a trochu složitě. Ale nebojte není to žádná věda:). Přeloženo do normálního jazyka plstěný výrobek opakovaně hladíme a třeme našimi dlaněmi. Když už výrobek drží trochu pohromadě smotáme ho, jako bychom smotali třeba koberec a pak ho válíme a válíme…

Tento článek je jen takový malý předkrm.  Zvu vás k bohaté tabuli, která bude šťavnatá a pěkně vypečená! Můžete se těšit na tyto hlavní chody:

  • Jaké pomůcky potřebujeme k suchému a mokrému plstění?
  • Kde je pořídit?
  • Jak si vybrat tu pravou plstící jehlu?
  • Tipy a návody pro tvoření z ovčího rouna.
  • A mnoho dalších dobrot a laskomin…

Přijďte ochutnat 🙂

 

Přeji vám krásné a mokré Velikonoce!

Katka Chrobáková

Když tvořím, jsem jako ryba ve vodě : ). Učím lidi, jak s lehkostí proměnit vlnu, filc a recyklovatelné materiály v originální výrobky. Mým přáním je vnášet lidem do života radost, kterou v sobě díky tvoření mohou probouzet. Můj příběh si přečtěte ZDE>>>

Mám zájem vědět o nových návodech, tipech a radách pro:

• plstění

• tvoření z filcu

• tvoření z recyklovaných materiálů

Přihlášení úspěšně proběhlo!